24 август 2011

Zaključan dokument/tabela


Ako je neko ikad pravio šablonski obrazac u Word-u ili Excel-u, verovatno je koristio opciju zaključavanja (npr. Filling in forms, Protect Sheet...) da bi onemogućio korisnike da menjaju strukturu dokumenta ili obrišu neku važnu formulu. Višestruko korisna stvar, ali neću ovaj put pisati kako se dokument zaključava, već šta da se radi sa već zaključanim, a potrebna je neka izmena.

Ukoliko je potrebna promena u zaštićenom dokumentu (kad kažem dokument, mislim i na tekstualnu datoteku i excel tabelu), to nije moguće uraditi bez otključavanja (unlock, Unprotect Sheet...), za šta je potrebna lozinka - koju ne moramo da imamo ako nismo autori dokumenta, ili smo je jednostavno zaboravili. Pronalaženje i uklanjanje lozinke u Microsoft Office-u može da se uradi na razne načine i korišćenjem raznih "alata", pa evo jednog jednostavnog i, rekao bih, elegantnog rešenja.

Pretpostavljam da znate za OpenOffice paket aplikacija (konkurentski proizvod Micro$oft Office-u) koji je besplatan - osobina koja se najviše ceni u našem narodu. Od nedavno postoji još jedan vrlo sličan proizvod OpenOffice-u - LibreOffice, koji je i nastao iz njega i takođe je besplatan. To su alati koji će nam omogućiti da se rešimo "okova" - zaključanih dokumenata. Pa hajde da vidimo kako.

Ako zaključani Word dokument otvorimo u OpenOffice-u, primetićemo da tamo ograničenja nema!?!? (kao da .doc ili .docx nikad i nisu bili zaključani). Ništa drugo nego SaveAs Word Document i problem je rešen. Kod LibreOffice-a je situacija slična, ali radi samo za .docx (Word 2007+).

Kada Excel tabelu (.xls ili .xlsx) otvorimo u OpenOffice-u, tabela je još uvek zaštićena (nije kao za Word, gde ograničenje nestane po otvaranju), ali se zaštita uklanja klikom na meni Tools/Protect Document/Sheet. Program bi tu trebao da traži da se ukuca lozinka za otključavanje, ali on ne pita ništa!?!? i jednostavno otključa tabelu. Posle toga, opet je dovoljno sačuvati ovu tabelu - Save As Excel... i spremna je za izmene u Excel-u. LibreOffice Hoće da otključa .xlsx, ali ne i .xls.

Naravno, posle otključavanja dokumenata, njihove dalje izmene mogu se raditi u MS Office-u, ali razmotrite malo i OpenOffice/LibreOffice kao odlične besplatne alternative za sve kojima je M$ Office preskup alat.

Sve ovo je isprobano i radi u verzijama programa OpenOffice 3.3.0 i LibreOffice 3.4.2, a verovatno i starijim, a da li je to neki bug, u ovom slučaju nije ni važno jer rešava problem.

Нема коментара:

Постави коментар