23 октобар 2012

Precise Puppy 5.4 (Puppy Linux)

Zbog sveopšte (svetske/srpske) krize, često sam u situaciji da "iz mrtvih" vraćam neke prastare mašine koje su još Windows 98 dočekale kao nov i savremen OS, ili pak neki embeded miniITX ili nešto slično. Obično su komentari - "ajde napravi samo da mogu na internet...", a internet od pre petnaest godina i današnji baš nemaju puno dodirnih tačaka. I svi takvi pokušaji su uglavnom bili traljavi ili bezuspešni.

Na sreću, pojavio se ovaj mališa koji može da bude savršeno rešenje za ovakve probleme :-)
Precise Puppy 5.4 - dobro poznata mala linux distribucija, ali ovaj put izgrađen na Ubuntu Precise Pangolin 12.04.1 DEB paketima i stoga, naravno, kompatibilan i sa Ubuntuovim repozitorijem.
I eto hardverski nezahtevnog operativnog sistema, sa savremenim i lako dostupnim softverom. Zaista sjajna stvar za slabiji hardver.

Evo linka za dl iso fajla: Puppy Linux 5.4 "Precise", pa neka proba ko želi da eksperimentiše.

A evo i kratkog video tutoriala za instalaciju Precise Puppy-a na hard disk:

7 коментара:

 1. Zdravo, da li si probao da instaliras Lazarus na ovom OS-u? Ja imam dobra iskustva sa Ubuntu 13.04.
  Pozdrav

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Lazarus koristim na Debianu (Jessie). Nisam probao da ga instaliram na Puppy, ali probaću, taman da testiram i Puppy 5.7.1.

   Избриши
  2. Evo Lazarusa 1.2 RC1 na Precise Puppy 5.7.1.

   http://dogriz.blogspot.com/2013/11/instalacija-lazarusa-na-precise-puppy.html

   Избриши
  3. Super uputstvo, ja sam pokusao da "oživim" staru mašinu na Lubuntu 13.04 i često mi je krahirao OS, mislim da je potrebno više od 512 kako bi se lepo radilo u Lazarusu na tim starim mašinama. Šta ti misliš?

   Избриши
  4. Pa, pretpostavljam da zavisi od distro-a. Pokrenuta aplikacija iz Lazarusa zajedno sa neophodnim sistemskim servisima na Puppy linuxu "troši" svega 130 MB RAM-a. Mogu ti dati i primer na Debianu (Jessie, kernel 3.11, Lazarus 1.0.14) - oko 500 MB. Ali, to je na "živom" sistemu, tako da ima još dosta pokrenutih aplikacija, servisa itd. Prema tome, mislim da bi mašina sa 512 MB RAM-a mogla da bude sasvim zadovoljavajuća za Lazarus, ali trebalo bi obratiti pažnju na distribuciju na kojoj se sve to vrti.

   Избриши
 2. Za internet surfovanje je dobar i CD Linux 0.9.7.1 (96.7 MB), isto je Live kao i Puppy, ali ima dobar Firefox browser, pored toga ima i nekih 40-tak aplikacija, jedino nema Office. Slax je bio super ranije, Proteus takodje, ali trenutno je knjiga spala na dva slova, na Puppy i Talis. Poslednje verzije Puppy-ja su postale veoma uniformne i kvalitetne, tako da ih i potpuni pocetnici mogu bez problema koristiti. Ukoliko koristite Lazarus IDE, onda preporucijem Centos, isti izbor je i kod LAMP servera.

  ОдговориИзбриши