23 октобар 2012

Precise Puppy 5.4 (Puppy Linux)

Zbog sveopšte (svetske/srpske) krize, često sam u situaciji da "iz mrtvih" vraćam neke prastare mašine koje su još Windows 98 dočekale kao nov i savremen OS, ili pak neki embeded miniITX ili nešto slično. Obično su komentari - "ajde napravi samo da mogu na internet...", a internet od pre petnaest godina i današnji baš nemaju puno dodirnih tačaka. I svi takvi pokušaji su uglavnom bili traljavi ili bezuspešni.

Na sreću, pojavio se ovaj mališa koji može da bude savršeno rešenje za ovakve probleme :-)
Precise Puppy 5.4 - dobro poznata mala linux distribucija, ali ovaj put izgrađen na Ubuntu Precise Pangolin 12.04.1 DEB paketima i stoga, naravno, kompatibilan i sa Ubuntuovim repozitorijem.
I eto hardverski nezahtevnog operativnog sistema, sa savremenim i lako dostupnim softverom. Zaista sjajna stvar za slabiji hardver.

Evo linka za dl iso fajla: Puppy Linux 5.4 "Precise", pa neka proba ko želi da eksperimentiše.

A evo i kratkog video tutoriala za instalaciju Precise Puppy-a na hard disk:

7 коментара:

  1. Zdravo, da li si probao da instaliras Lazarus na ovom OS-u? Ja imam dobra iskustva sa Ubuntu 13.04.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lazarus koristim na Debianu (Jessie). Nisam probao da ga instaliram na Puppy, ali probaću, taman da testiram i Puppy 5.7.1.

      Избриши
    2. Evo Lazarusa 1.2 RC1 na Precise Puppy 5.7.1.

      http://dogriz.blogspot.com/2013/11/instalacija-lazarusa-na-precise-puppy.html

      Избриши
    3. Super uputstvo, ja sam pokusao da "oživim" staru mašinu na Lubuntu 13.04 i često mi je krahirao OS, mislim da je potrebno više od 512 kako bi se lepo radilo u Lazarusu na tim starim mašinama. Šta ti misliš?

      Избриши
    4. Pa, pretpostavljam da zavisi od distro-a. Pokrenuta aplikacija iz Lazarusa zajedno sa neophodnim sistemskim servisima na Puppy linuxu "troši" svega 130 MB RAM-a. Mogu ti dati i primer na Debianu (Jessie, kernel 3.11, Lazarus 1.0.14) - oko 500 MB. Ali, to je na "živom" sistemu, tako da ima još dosta pokrenutih aplikacija, servisa itd. Prema tome, mislim da bi mašina sa 512 MB RAM-a mogla da bude sasvim zadovoljavajuća za Lazarus, ali trebalo bi obratiti pažnju na distribuciju na kojoj se sve to vrti.

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Za internet surfovanje je dobar i CD Linux 0.9.7.1 (96.7 MB), isto je Live kao i Puppy, ali ima dobar Firefox browser, pored toga ima i nekih 40-tak aplikacija, jedino nema Office. Slax je bio super ranije, Proteus takodje, ali trenutno je knjiga spala na dva slova, na Puppy i Talis. Poslednje verzije Puppy-ja su postale veoma uniformne i kvalitetne, tako da ih i potpuni pocetnici mogu bez problema koristiti. Ukoliko koristite Lazarus IDE, onda preporucijem Centos, isti izbor je i kod LAMP servera.

    ОдговориИзбриши