18 фебруар 2013

Zentyal - DHCP, Dynamic DNS, NTP


Ukoliko ste, prateći prvi tutorial, instairali DHCP i DNS Service, možete ih jednostavno konfigurisati i aktivirati.

Odabirom DHCP stavke u Infrastructure odeljku menija, prikazuje se spisak "inside" interfejsa za koje je moguće konfigurisati DHCP:

Klikom na Configuration dobija se sledeći ekran na kome se konfiguriše DHCP (Common options). Zentyal će biti Default gateway, Search domain i nameserver, a ako ste instalirali i NTP Service, možete Zentyal postaviti i kao NTP server:

Drugi korak je postavljanje opsega IP adresa koje će DHCP server da dodeljuje klijentima (npr. 192.168.0.101-192.168.0.200):

Kada se sačuva konfiguracija, neophodno je aktivirati DHCP server - odabirom Core/Module Status i čekiranjem statusa. Ovde su prikazani i svi ostali instalirani moduli i možete ih aktivirati ili isključivati, ali obavezno obratite pažnju na zavisnosti (Depends).

Ostaje još da se aktivira Dynamic DNS (Infrastructure/DHCP/DHCP configuration/Dynamic DNS Options) i sve je spremno za rad.

Za probu, pokrenućemo jedan klijentski računar i proveriti da li je pokupio dhcp adresu, i da li funkcioniše internet. Iz priloženog se može videti da je dobio adresu 192.168.0.101, što odgovara konfigurisanom opsegu.

Na Zentyal Dashboardu, u svakom trenutku možete videti spisak DHCP klijenata sa iznajmljenim IP adresama:


Нема коментара:

Постави коментар