02 мај 2012

Lucid Lynx @ HP 6820s & ATI Mobility Radeon X1350

Već nedelju dana sa nama je novi Precise Pangolin (Ubuntu 12.04 LTS), valjda najreklamiraniji Ubuntu do sada, barem meni tako izgleda. Instalirao sam ga na svoj staari laptop da vidim kako to čudo radi i ispostavilo se da baš i ne radi. Povremeno potpuno blokira računar, pa je hard reset neizbežan. Zato će ova distribucija da pričeka bolje dane (novi laptop), a do tada ja se vraćam dobrom starom Lucid Lynx-u (10.04 LTS). Čak i na Lucidu, taj moj staari laptop pravi neke probleme, ali za te probleme sam pronašao i rešenje.
Naime, HP 6820s (GR714) ima nesrećnu (za linuxe) grafiku - ATI Mobility Radeon X1350, sa kojom se od ko zna kada kernel i drajveri baš "ne mirišu". Ali za poslovnu primenu, gde mi 3D i grafičke performanse nisu bitni, to nije neki problem. Jedino što pokretanje sistema traje čitavu večnost uz masovno izbacivanje poruka tipa: *ERROR* Raw EDID... Čak i isključivanje traje prilično dugo. Kako sam to rešio? Pa, kao i mnogo šta drugo na linuxu, samo jednom maleckom izmenom u podešavanjima sistema :)

sudo nano /etc/default/grub
#GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="nomodeset"


sudo update-grub

"Quiet splash" sam zamenio sa "nomodeset" i od sledećeg reseta, pokretanje i isključivanje sistema je postalo ponovo normalno, tj. brzo.
Da ne bih opet bio u neprilici da duže vreme koristim "razdešen" sistem jer ne mogu da se setim kako sam ga prošli put (ko zna kad) podesio, sve je lepo ovekovečeno na ovom blogu, a možda pomogne još nekom. Pozdrav!

Нема коментара:

Постави коментар